Veszélyben a McDonald’s legendás burgere?

Alulmaradt egy kis ír étteremlánccal szemben a McDonald's az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatalánál (EUIPO). A hatóság kimondta: nem az EU-s jognak megfelelően használja a Big Mac védjegyet az amerikai gyorsétteremlánc, ezért megfosztja tőle.

Az ír étteremlánc két évvel ezelőtt fordult a hatósághoz a “védjeggyel való erőszakos” visszaélések miatt. A McDonald’s amiatt támadta az ír láncot, hogy az általa használt Supermac’s név túl közel van a védjegyet élvező Big Mac elnevezéshez, és összezavarja a célközönséget.

Erőszakos módon használja a Big Mac védjegyét a McDonald’s a hasonló nevet használó hamburgerekkel, mint például a Supermac’s-szel való versenyben – érvelt a McDonald’s-nél jóval kisebb ír étteremlánc.

Az EU ilyen ügyekben eljáró hatásága az ír láncnak adott igazat, és megfosztotta a védjegy használatától az amerikai láncot, mondván, a védjegy használata nincs összhangban az EU-s joggal. A döntés azonnal hatályba lép, ugyanakkor fellebbezhet ellene a McDonald’s. A cég jelezte is, hogy élni fog ezzel a jogával.

Nem ez az első eset, hogy Dávid győz Góliáttal szemben a gyorsételek piacán: 2009-ben egy 8 éves küzdelem végén egy maláj étteremlánc kapta meg a McCurry márkanév használatának jogát az amerikai étteremlánccal szemben.

(Portfolio)

Share this post