Újabb McDonald’s terjeszkedési hullám Kínában

2019-ben a tervek szerint 400 új McDonald's étterem nyílik meg Kínában - írja az Asia Times.

Két befektetőcsoport közös vállalata, a CITIC Ltd., 2 milliárd dollárt fizetett azért 2017-ben, hogy a franchise-jogok birtokában Kína és Hongkong területén McDonald’s éttermeket nyisson a következő 20 évben.

Az amerikai vállalat most a kínai partnerrel közösen azt tervezi, hogy olyan kínai városokban folytatják a bővítést, melyek ígéretes fejlődés elé néznek, és jelenleg is jelentős ingatlanfejlesztő beruházások zajlanak ott. Az erre vonatkozó dokumentumokat már aláírták, többoldalú megállapodást kötve néhány nagyobb kínai építőipari vállalattal.

Ez a törekvés megerősíti a korábbiakat. Az elmúlt öt évben 300 étterem nyílt úgynevezett harmad- és negyedszintű kínai városokban, idén 400-at szeretnének átadni.

A man drinks beverage at a McDonalds fastfood restaurant in Hangzhou city, east Chinas Zhejiang province, 18 July 2011.
US fast food giant McDonalds raised prices of certain products in China from July 13, according to reports. The price hike is the fourth since July 2010. McDonalds said that the price hike was a structural adjustment, in line with the companys overall strategy.

A városok besorolása része Kína közigazgatási rendszerének, ennek alapján a településeket négy fő szinten osztályozzák.

Az első szinten Peking, Sanghaj, Sencsen és Kanton áll, ezek Kína fővárosa, valamint kulturális, oktatási és közlekedési központjai, Sanghaj emellett az ország gazdasági centruma is. A második szinten jelentős urbanizált gazdasági övezetben lévő települések állnak – például a Jangce deltájához közeli városok, Sanghaj mellett -, vagy feltörekvő technológiai központok. A harmadik szintet a tartományi fővárosok vagy iparági központok képviselik, míg a negyedik szinten további fejlett városok vannak. Minden más város az ötödik szintre kerül. Hongkong különleges státszú régió, nem osztályozzák e szerint a hiearchia szerint.

A CITIC 2018-as beszámolójában, “egyéb tevékenységből származó bevételek” címszó alatt, 100 milliárd hongkongi dollárnak megfelelő összeget jelentett, ami nagyjából 3700 milliárd forint.

Ez 24 százalékkal magasabb a tavalyelőttinél. A vállalat itt tartja nyilván a McDonald’s-franchiseból származó kínai és hongkongi bevételeit is, az informatikai és médiaszolgáltatások biztosítása, valamint a gépjárműértékesítés mellett.

(origo.hu)

Share this post