Szépen hasít a Duna House

A hétfői piaczárás után tette közzé legfrissebb számait a Duna House, a társaság árbevétele közel 30 százalékkal nőtt a harmadik negyedév folyamán, míg a profit szintén kétszámjegyű növekedést produkált, mindemellett a menedzsment is optimista, a cég erős harmadik negyedéves számai után a társaság megemelte a teljes idei üzleti évre az adózott eredményre vonatkozó várakozásait.

Nagyot nőttek bevételek

A Duna House október elején már közzétette az előzetes számait, amiből megtudtuk, hogy a teljes hálózatra jutó jutalékbevétel közel 20 százalékkal 2,7 milliárd forintra emelkedett, ami új rekord a Duna House-nál, ezen belül Magyarországon 24,7 százalékkal 2,25 milliárd forintra emelkedtek a jutalékvolumenek. Az is kiderült, hogy a cégcsoport egyre több irodán keresztül szolgálja ki ügyfeleit, az irodák száma 234-ről 237-re emelkedett, Magyarországon egy év alatt 160-ról 165-re nőtt az irodaszám. A közvetített hitelvolumen 54,5 százalékkal 25,2 milliárd forintra emelkedett, Magyarországon 41,2 százalékkal, Lengyelországban 84,7 százalékkal bővült, míg a közvetített lakástakarékpénztári állomány 6,4 milliárd forintra emelkedett.

Most a részletes negyedéves számokat is közzétette a Duna House, amelyből kiderült, hogy az értékesítés nettó árbevétele 29,6 százalékkal 1,56 milliárd forintra emelkedett a harmadik negyedévben, a növekedést az ingatlanközvetítési szegmensek és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások húzták jelentősen előre.

A társaság franchise szegmensben realizált árbevétele 13 százalékkal 349,43 millió forinttal nőtt a harmadik negyedévben a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, a növekedés elsősorban a magyarországi hálózatnak volt köszönhető. A saját iroda szegmens árbevétele 15 százalékkal 395,29 millió forintra bővült, a pénzügyi termékközvetítés szegmens árbevétele pedig a közvetített hitel- és egyéb termékek volumenek jelentős bővülése következtében 28 százalékkal nőtt, míg a Duna House lakástakarékpénztári közvetített volumenei 6,4 milliárd forintra bővültek a harmadik negyedévben. Az országgyűlés október közepén megszüntette újonnan indított lakástakarékpénztári megtakarításokra adott állami támogatást, a társaság 127 millió forintos bruttó fedezetet realizált LTP termékek értékesítéséből 2018. első kilenc hónapjában -ebből 59 millió forintot a harmadik negyedév során-, így a törvénynek rövidtávon negatív hatása lehet a Duna House konszolidált eredményeire.

Szépen hasít a Duna House

Jelentős bővülés a kapcsolódó szolgáltatások szegmensben

Nagyot nőtt és egyre hangsúlyosabb a kapcsolódó szolgáltatások szegmense, amelynek árbevétele közel 61 százalékkal 135,98 millió forintra bővült a harmadik negyedévben. A növekedés elsősorban az alapkezelői tevékenység és az ingatlankezelői tevékenység bővülésének volt köszönhető, valamint a szolgáltatásportfólió bővítéséből adódóan létrejött új bevételi források (hirdetési bevételek, adatszolgáltatásból származó bevételek, magánhirdetési webportál) további 10 millió forinttal járultak hozzá az árbevétel emelkedéséhez.

Szépen hasít a Duna House

Szépen bővült a működési eredmény

A társaság működési eredménye 35 százalékkal 368,88 millió forintra emelkedett a harmadik negyedévben a korábbi év hasonló időszakához képest. A franchise szegmens működési eredményhez való hozzájárulása 49 millió forinttal javult, míg a saját irodák szegmens üzemi eredményhez való hozzájárulása 33 millió forinttal emelkedve megháromszorozódott, elsősorban a kimagasló magyar és cseh teljesítmény következtében. A kapcsolódó szolgáltatások szegmens működési eredményhez való hozzájárulása 47 millió forinttal bővülve megnégyszereződött. Az ingatlankezelési volumen növekedése mellett az értékbecslési szolgáltatások bővítése és az alapkezelői tevékenység nyereséges működése járult hozzá az eredmény jelentős javulásához, mindemellett a pénzügyi termék közvetítési szegmens működési eredményhez való hozzájárulása összesen 15 millió forinttal csökkent.

Szépen hasít a Duna House

Nagyot nőtt a profit is

A társaság részvényeseire jutó eredmény 51,3 százalékkal 312,53 millió forintra emelkedett a harmadik negyedévben a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, míg a profit az idei év első kilenc hónapjában 1,502 milliárd forintra bővült, ami 58 százalékkal haladja meg a Duna House teljes 2017-es üzleti évének 950,99 millió forintos profitját.

Szépen hasít a Duna House

A menedzsment optimista

A menedzsment az év első három negyedévének eredményei után 1050-1250 millió forintra emelte meg a core, azaz a MyCity fejlesztési tevékenység nélküli operáció 2018-as üzleti évre vonatkozó adózott eredmény előrejelzését, az év elején közzétett 950-1150 millió forintról.

A fejlesztési tevékenység keretein belül a Reviczky projektre tervezett 680 millió Ft helyett 705 millió forintot ért el a társaság az első három negyedév során a lakások 96 százalékának értékesítésével és átadásával. A Forest Hill projekt befejezése és műszaki átadása a legfrissebb ütemterv szerint több részletben 2019. március-június között várható, így az eredmény elszámolása várhatóan a 2019. második- és negyedik negyedév közötti időszakban történhet meg.

Nagy esés után kapaszkodik vissza az árfolyam

A Duna House árfolyama az elmúlt időszak folyamán rendkívül hektikusan mozgott, miközben nyár elején 4300 forint fölött is álltak a jegyzések, addig a lakástakarékpénztárak állami támogatásának megszüntetéséről szóló bejelentést követően idén októberben 3400 forint alá esett a DH árfolyama, míg a társaság részvényei 3620 forinton zárták a hétfői kereskedést. A Duna House idén közel 4 százalékot esett, míg az árfolyam az elmúlt egy évben közel 2 százalékkal került lejjebb.

Szépen hasít a Duna House

Share this post