Siker egy falat tőkével fűszerezve

2011-ben két fiatalember elhatározta, hogy újszerű gyorséttermi szolgáltatással és termékkel jelennek meg a magyar piacon. Több mint egyéves előkészítés után nyílt meg az első budapesti BITE bakery café a Széchenyi Tőkealap 49 millió forintos támogatásával.

– A Thermotechnika Crown Cool cégcsoport leányvállalataként 2011-ben megalapítottuk a Crown Foods Kft.-t, és elkezdtünk kísérletezni, hogy megtaláljuk a tökéletes receptet. Az indulás pillanatától saját franchise-hálózatot terveztünk, amely friss, minőségi kínálatával kiválóan illeszkedik a hazai fogyasztók elvárásaihoz és ízlésvilágához – meséli Pólus András, a Crown Foods Kft. ügyvezetője.

Bite-1130-011

Nyolc hónapi kísérletezés után kialakult az ételkínálat, elkészült az üzleti terv, és eljött az első üzlet megnyitásának a pillanata. Az ötletgazda alapítók úgy gondolták, hogy saját tőkéjük mellett kockázati tőke bevonásával szeretnének elindulni.

– Akkor már szép számmal akadtak a hazai piacon kockázati tőkebefektetők, de közülük a Széchenyi Tőkealap garantálta, hogy a befektetési időszak végén nem a „piacon” kívánják értékesíteni tulajdonrészüket, hanem azt mi vásárolhatjuk vissza. Mivel hosszú távon értékteremtő vállalkozást szerettünk volna létrehozni, nagyon fontos szempont volt számunkra, hogy a mi gyermekünk a mi gyermekünk maradjon. Vonzó volt az állami tőkealap iparághoz illeszkedő hozamelvárása is – mesél a befektető kiválasztásáról Pólus András.

Az alapítók elkészítették a részletes, öt évre szóló üzleti tervüket, és megindultak a tárgyalások a befektetésről. Alig hat hónap alatt tető alá került a megállapodás: az SZTA befektetésére két ütemben került sor, összesen 49 millió forintos tőkeemelés révén. Az összeggel a tőkealap 42,86 százalékos részesedést szerzett a cégben, és a megállapodásban szerepelt az is, hogy az ötödik év végén az eredeti tulajdonos az SZTA tőkebefektetését hozamokkal növelve fizeti vissza. Bár az SZTA kisebbségi tulajdonosként szállt be a cégbe, a befektetési szerződés alapján taggyűlési hatáskörben bizonyos elsőbbségi jogot kapott.

– Az együttműködés indulásakor attól tartottunk, hogy ez lassítani fogja a döntéseket, de visszatekintve nem volt jogos az aggodalmunk. Sőt! A befektető által elvárt adminisztrációs és riportolási kötelezettségek is nagyon hasznosnak bizonyultak, kifejezetten segítették a vállalkozás fejlődését. Ennek köszönhető, hogy az elmúlt hat évre minden hónapra rendelkezésre állnak a forgalmi- és létszámadatok, a bevételek és kiadások, a termékkör alakulása. Ma egy potenciális franchise-partnernek akár öt-hat évre le tudom vezetni, hogy mire számíthat, milyen nehézségek merülhetnek fel, és azokra milyen válaszokat lehet adni. A vendéglátóipar sajátos terület. Egy induló vállalkozásnál nagyon nehéz öt évre előre jósolni. Számos tényező befolyásolja, hogy milyen ütemben fog bővülni a forgalom, megnyílnak-e az újabb üzletek az előzetesen vállalt tervnek megfelelően. Kölcsönös bizalomra volt szükség, hogy ezt a kockázatot mi, alapítók és az SZTA mint tőkebefektető közösen vállaljuk – mondja Pólus, és hozzáteszi: – A tőkealap vezetői hittek az elképzelésünkben, és ez a hit akkor sem ingott meg, amikor a számaink nem az üzleti tervben leírtak szerint alakultak. Az együttműködés az évek során egyre gördülékenyebb lett, az üzleti viszony lassan barátivá vált.

2013 februárjában nyílt meg az első BITE bakery café, 2016-ban és 2018-ban pedig újabb üzlettel bővült a hálózat, négy további partnerrel pedig most folynak a tárgyalások. A befektetési megállapodásnak megfelelően a tőketársaság kivásárlása is elkezdődött: a háromlépcsős exit első kifizetése idén júliusban megtörtént, a teljes folyamat várhatóan 2020 nyarán zárul.

(Piac és profit)

Share this post