Q, S, C – a biztos siker kódja

Huszonegy évvel ezelőtt Héjja János 20 évesen részt vett egy franchise-találkozón, ahol nagyvállalatok kerestek partnereket. Egy évvel később megnyitotta első „saját” McDonald’s éttermét Kecskeméten, melyet továbbiak követtek, így mára már öt éttermet üzemeltet és 380 munkatársat foglalkoztat. Vele készült interjúnkban az elmúlt húsz év sikerének titkát firtattuk.

– Abban az időben már sikeres vállalkozó voltam: Budapesten benzinkutakat üzemeltettem, és volt egy autóalkatrészekkel foglalkozó cégem. De tetszett, amit a franchise-találkozón hallottam, szerettem volna a részévé válni. Számos felvételi rosta, majd egy év tanulás után írhattam alá a szerződést. A tréning során minden munkafolyamatot meg kellett ismernem a krumplisütéstől az éjszakai munkán át az étteremüzemeltetési feladatokig, tanfolyamokon vettem részt, és vizsgáztam. A képzés a chicagói Hamburger Egyetem kurzusával zárult. A rám bízott kecskeméti étterem volt a 33. az országban.

Héjja János

Héjja János

Hány McDonald’s étterem van ma Magyarországon? És hány van az ön kezében?

– Jelenleg 89 McDonald’s étterem működik Magyarországon, körülbelül a felét a vállalat üzemelteti, másik felét helyi franchise-partnerek. Egy partner általában egy–három Mekit vezet, ketten üzemeltetnek négy-négy éttermet, én pedig ötöt. Ezzel én vagyok a legtöbb éttermes partner jelenleg: az én cégemnek van a legnagyobb forgalma és a legtöbb munkavállalója is.

Évről évre/kétévente kihirdetik a hatalmas szakmai presztízsű Golden Arch Award díjat, melyet kizárólag a világ legjobb franchise-partnereinek ítélnek oda, és amit ön 2006-ban  nyert el. Mennyire járul hozzá a sikerhez az üzemeltető tudása, személyisége a franchise-modellben?

– A gazda szeme hizlalja a jószágot. A McDonald’s olyan, mint egy háromlábú szék: a stabilitását a központ, a beszállítók és a franchise-partnerek együttesen adják. A szigorú, kötött szabályok, a rengeteg audit és az ellenőrzött beszerzés a biztos és stabil háttér, de nem helyettesíti sem az üzleti tudást, sem a vendégközpontú szemléletet. A központi brandépítés mellett helyi szinten rugalmasan tudunk promóciókat hirdetni, együttműködési megállapodásokat kötni. Számomra nagyon fontos a szűken vett közösség: ahol megtermeljük a profitot, oda vissza is kell adni. Óvodákat, iskolákat, helyi alapítványokat, sportegyesületeket támogatunk. Van a szobámban egy szobor, amit a Hírös Koraszülöttekért Közhasznú Alapítványtól kaptam. A Golden Arch Award mellett erre az elismerésre vagyok a legbüszkébb. Egy étterem kiugró teljesítményéhez három betű kell: Q, mint minőség (quality), S, mint kiszolgálás (service) és C, mint tisztaság (cleanliness). Az emberek szeretnek bejönni hozzánk: kapnak egy kedves mosolyt, személyes élményben van részük, és soha nem csalódnak az ételben.

A gyöngyösi McDonald's

A gyöngyösi McDonald’s

Vagyis a sikerben nagy szerepük van a munkatársaknak. Jó alkalmazottakat találni azonban nem könnyű manapság.

– Egy étteremben 60–80 fő dolgozik, a cégemben körülbelül 380 főt foglalkoztatok. Nálunk vannak kismamák, diákok és nyugdíjasok is. Szociálisan érzékeny vagyok. Annak is örülök, ha egy fiatal nálunk találkozik először a munka fogalmával, és itt lesz első perctől kezdve hasznos része annak a kultúrának, amelyben a kérem és a köszönöm egy nap ezerszer elhangzik. Biztos munkahelyet kínálunk, versenyképes jövedelemmel. De ma sokszor nem pénz kérdése a megfelelő munkatárs, többet számít az emberség, a jó szó, a családias környezet. Olyan munkakörülményeket kell teremteni, amelyben a dolgozók jól érzik magukat. Erre tanítom a vezetőimet is, akik többsége 18–20 éve velem dolgozik.

Tervezi új Meki nyitását?

– Hogy mikor, hol és ki nyithat új egységet, az mindig a vállalat döntése. Úgy látom, hogy a nagyvárosok mellett a kisebb vidéki városokban is van hely McDonald’s éttermeknek, és magamban is érzek erőt a további kihívásokhoz. Azért is, mert támaszkodhatok a menedzsment csapatomra és a két fiamra, akik évek óta velem dolgoznak. A nagyobbik felel a műszaki üzemeltetésért, a kisebbik az általános helyettesem. Ha úgy döntök, hogy én már szeretném a nyugdíjas éveimet élni, szeretném, ha ők vinnék majd tovább, amit felépítettem.

(Piac és Profit)

Share this post