Miért elengedhetetlen egy hálózat sikeréhez a kiegyensúlyozott kapcsolat a rendszergazda és az átvevő között?

A rendszergazda és az átvevő közötti kapcsolat, függetlenül attól, hogy a hálózat mely szektorban működik, kritikus tényező a sikeres vállalkozás létrehozásában és vezetésében. Az egyensúly megtaláláshoz elengedhetetlen, hogy mind a rendszergazda, mind pedig a franchise átvevő megértsék a feladatukat és a szerepüket a hálózatban.

 

Habár ez elsőre nem tűnik nehéz feladatnak, a valóság épp ennek az ellenkezője. Ezt mi sem mutatja jobban, hogy a legtöbb átvevő és rendszergazda ezt a kapcsolatot inkább a házassághoz hasonlítja, mely sok elkötelezettséggel és kompromisszummal jár.

Egy franchise rendszerben a két fél egymástól függ, ugyanazzal a szenvedéllyel és lelkesedéssel kell dolgozniuk a sikerért, és mint minden kapcsolatban, itt is kiemelt szerepet játszik a jó kommunikáció.

Az üzleti vállalkozásokra azért is nagyon jó hasonlat a házasság, mert ezeknél is vannak különböző időszakok (társkeresés, ceremónia=szerződéskötés,üzletnyitás, majd pedig hosszú távú elkötelezettség).

 

A 20 éves School of Rock franchise hálózatának vezérigazgatója, Rob Price szerint ők az átvevőikkel egy olyan közösséget alkotnak, ahol mindenkinek ugyan az a szenvedélye és ugyan azokért a célokért dolgozik. Pontosan ezért sok franchise hálózatnál az első kérdés, amire a potenciális partnereknek válaszolnia kell, hogy mi a szenvedélye – például egy gyerekekkel foglalkozó hálózathoz csatlakozónak, szeretnie kell a gyerekeket ahhoz, hogy megtudja teremteni azt a környezetet, ami elengedhetetlen egy ilyen egység üzemeltetéséhez.

Egy franchise hálózatnál felbecsülhetetlen értékű a helyes döntés meghozatala az átvevő kiválasztásnál. Fontos, hogy a potenciális partnerek ugyanolyan lelkesedéssel rendelkezzenek, mint az anyavállalat, illetve, hogy az első perctől kezdve őszinték legyenek egymással.

Share this post