Megéri vállalkozni? Stabil alapokra épült hálózatnál mindenképpen

Haszon Magazin interjú Szemler Tamással, a Duna House Franchise igazgatójával a piaci trendekről és az előttünk álló változásokról.

Az elmúlt években az ingatlanpiacon óriási fellendülés tapasztalható. A válság után a dinamikusan növekvő ingatlanárak és a bővülő kereslet sokakat gondolkoztatott el, miként lehetne ebből hasznot húzni. Érdemes még beszállni? Mire figyeljünk, ha saját vállalkozás indításán gondolkozunk? Interjú Szemler Tamással, a Duna House Franchise igazgatójával a piaci trendekről és az előttünk álló változásokról.

Mi a helyzet az ingatlanpiacon? Mire érdemes figyelni?
Szemler Tamás: Az újraéledt hazai ingatlanpiacon a dinamikusan emelkedő árakhoz folyamatosan bővülő tranzakciószám és élénk kereslet párosul, amely várakozásaink alapján még jónéhány évig kitart. A lakosság mellett a befektetők is megjelentek a keresleti és kínálati oldalon egyaránt, tehát nem kérdés, hogy jó üzlet az ingatlanpiac.

A válság mennyire tépázta meg a piacot?
Sz.T.: Fogyasztói oldalon súlyos károkat okozott a gazdasági visszaesés, a bedőlt lakáshitelek és a megcsappant tranzakciószámok mindenkinek nehéz pillanatokat okoztak. Az ingatlanközvetítői szegmensben ez a nehéz időszak mégis megtisztulást hozott. Egyértelművé tette, mely hálózatok azok, akik válságálló működési és gazdasági modellt tudtak építeni és ebben az időszakban is stabilan tartani pozíciójukat. Míg versenytársaink nagyrésze sorra zárta be az irodáit, mi a Duna House-nál még fejlődtünk is ebben az időszakban, hiszen sokan csatlakoztak hálózatunkhoz azok közül, akik egyedül már nem bírtak a nehéz piaci körülményekkel. Legnagyobb büszkeségünk, hogy franchise partnereink fele már több mint 10 éve hálózatunk tagja, amiből látszik, hogy mi együtt éltük át ezt a nehéz időszakot és együtt építkeztünk ennek minden tapasztalatából.

Érdemes most még ingatlanirodát nyitni?
Sz.T.: Vállalkozói szemmel gondolkozva (is) egyértelműen igen a válasz. A fellendülés még hosszú ideig kitart és az ingatlanközvetítő hálózatok fokozatos térnyerése tapasztalható. A globális trendeket követve átalakulóban van az ingatlan és albérleti piac, amelyeknél szükség van és lesz is a szakértelemre és biztos háttere. A szolgáltatást nyújtó franchise hálózatok előnyben vannak, hiszen közepes befektetési összeggel viszonylag gyors megtérülést biztosítanak. 

Kinek ajánlanád, hogy az ingatlanpiacon indítson vállalkozást?
Sz.T.: A franchise partnereink igen sokféle területről érkeztek. Sokuk komoly ingatlanos múlttal építette újra nálunk vállalkozását, de vannak, aki más területről érkezve kamatoztatták sikeresen kereskedelmi tapasztalatukat. Több irodával rendelkező eredményes partnereink érkeztek az autókereskedői pályáról, de az építőiparból és az utazásszervezői iparágból is csatlakoztak már hozzánk. Összességében azoknak ajánlanám az ingatlanozást, akik szenvedéllyel tudnak hozzáállni ehhez a folyamatosan fejlődő és megújuló, ám mégis stabil alapokat biztosító iparághoz.  

forrás: haszon.hu

Share this post