Már 140 ezer lakást adtak el idén: ebből még tízéves rekord is lehet

A Duna House ismét közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2018 novemberében, országosan 12 033 ingatlan-adásvétel bonyolódott. Ezzel a hazai lakóingatlan-piacon összesen 143 082 adásvétel történt 11 hónap leforgása alatt. Ha decemberben legalább 11 ezer lakóingatlan cserél gazdát, a tízéves rekord is megdőlhet.

Novemberben is erősebb volt az ingatlanpiac az elmúlt évekhez képest. Az idei érték 12 százalékkal magasabb a 2016-ban mért tranzakciószámoknál, de a tavalyi adatokhoz képest is 2 százalékos növekedést mutat. A Duna House decemberben is a tavalyinál erősebb eladási mutatókat vár, amellyel együtt az idei év tranzakcióinak száma várhatóan meg fogja haladni a 2017-es forgalmat (148,9 ezer). 

Már 140 ezer lakást adtak el idén: ebből még tízéves rekord is lehet

Nemcsak a tavalyi értéket haladhatja meg az idei év, ha a trend folytatódik, akkor év végére az adásvételek száma akár a 2008-as 154 ezres értéket is elérheti, amire a válság kirobbanása óta nem volt példa. Tavaly decemberben 9700 adásvételt bonyolítottak le a piacon, ha ennél valamelyes erősebben alakul az év utolsó hónapja, akkor tízéves csúcsot fog megdönteni a lakóingatlan-piac. 

(Portfolio)

Share this post