Házhozszállítási technológiába fektet a gyorséttermi óriás

Nagy öszeggel szállhat be a spanyol Glovo startupba gyorséttermi franchise óriás, a lengyel AmRest Holdings.

Céghez közelálló források szerint a Glovo-nak egy – eddigi története során legnagyobb – 115 millió eurós pénzinjekcióra lenne szüksége.

Az aktuális tárgyalások még nem zárultak le , mind a befektetés összege és a befektetők személye, köztük az AmRest részvétele is változhat még. A barcelonai-központú startup befektetői között megtalálható többek között a japán e-kereskedelmi szolgáltató, a Rakuten és a spanyol kockázati tőkebefektető Seaya Ventures.

A Glovo 2015-ben jött létre, jelen van Rómában, Milánóban és Párzisban. Az általuk fejlesztett app segítségével a felhasználók élelmiszert és egyéb helyi termékeket rendelhetnek házhoz.

A Glovo főleg a spanyolországban is terjeszkedő, hasonló étel házhozszállítási lehetőségeket kínáló Uber Eats és Deliveroo jelentette konkurenciára próbál választ találni. Az aktuális finnanszírozási kör lezártával a Glovo szert tenne a külföldi terjeszkedéshez szükséges tőkére, így be tudna lépni más kevésbé szaturált piacokra Európában.

Aranykorukat élik jelenleg a Glovo-hoz hasonló étel házhozszállítási appok. Márciusban például a San-Francisco központú DoorDash Inc.-be fektetett 535 millió dollárt a SoftBank Group Corp Vision Fund-ja. Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű startupjába, a Deliveroo-ba pedig 480 millió dollárt fektetett többek között a Fidelity és a T. Rowe Price.

A hír kapcsán a Glovo és az AmRest nem nyilatkozott.

A varsói AmRest mely anno behozta a gyorséttermi trendet Lengyelországba a kommunizmus bukása után olyan franchise hálózatokat üzemeltet kelet-európában, mint a KFC, a Pizza Hut és a Starbucks. A gyorséttermi óriás az elmúlt években kezdett érdeklődést mutatni különböző a étkeztetési és házhozszállítási technológiák felé. 2017-ben 51%-os részesedést vásárolt a hasonló megoldásokat fejlesztő Delivery Helo Poland-ban.

Az AmRest számára már nem idegen a spanyol piac sem ahol az olasz La Tagliatella étteremlánccal és a KFC-vel van jelen a mester franchise átvevő. Kedden pedig felvásárolták a Bacoa prémium hamburgerláncot is mellyel tovább bővítik spanyolországi portfóliójukat.

Forrás: Bloomberg.com

Share this post