6 kérdés amit fel kell tenned magadnak mielőtt franchise-ba kezdenél

A vállalkozásod nyereséges, gyorsan nő? Rendszeresen kérdezik mikor nyílik máshol? Készen állsz arra, hogy több egységed legyen?

Ha ezekre a kérdésekre a válaszod: „Igen” akkor lehet, hogy a franchise neked való. De még mielőtt belevágnál ezt a 6 fontos kérdést tedd fel magadnak.

  1. Rendelkezem egy olyan standard rendszerrel, amit át lehet vinni franchiseba? Ahhoz, hogy a rendszer átvihető legyen kell egy séma, ami alapján az egység másolható. Állandó minőség, a kiszolgálásban és a termékekben egyaránt.

Példaként egy egyszerű fagyizó esetében:

Hogy és mikor mosod a fagyi szedőt, mekkorák az adagok és a díszítések egységesek-e?

Ezek az apró részletek tesznek egy franchiset nyereségessé és sikeressé. A legfontosabb, hogy legyen egy működési kézikönyv, amely ezeket dokumentálja mielőtt belevágnál.

  1. A személyesen jelen kell lennem az üzletben?

Ez egy komoly kihívás minden cégnek, de leginkább az egyszemélyes vállalatoknak. Ha ilyen probléma van akkor nagyon fontos a képzés, betanítás, hogy a dolgozók is ugyanazt a minőséget tudják nyújtani, mint te.

  1. Készen állok arra, hogy kövessem a szabályokat?

A franchise-ra más jogszabályok és törvények vonatkoznak. Az átvevőket sok országban védi a törvény. Magyarországon ilyen jogszabályok még nincsenek, de sok környező országban például Ausztriában nagyon komoly törvények korlátozzák a franchiset.

  1. Van piaca a vállalkozásomnak, vagy csak az elhelyezkedés miatt megy jól?

Azért, mert egy egység jól megy egy városban, városrészen nem jelenti, hogy máshol is jól fog menni. A fontosabb kérdések:

Amit árulok termék vagy szolgáltatás megjelenik máshol, vagy nekem kell bevezetnem? Be tudom máshol szerezni a működéshez szükséges alapanyagokat és eszközöket?

  1. Nyereséges-e a vállalkozásom?

Az alapszabály, hogy három saját egység után érdemes csak franchise-t kezdeni, mert egy egység nyereségessége nem garantálja a koncepció sikerét.

  1. Szeretsz másokat vezetni?

Rendszergazdaként már nem egy egység működését felügyeled, hanem cégvezetői feladatokat kell ellátnod: terjeszkedés, marketingterv készítés, átvevők betanítása, meglévő átvevők menedzselése és támogatása.

Share this post