Egy liter tequila kellett ahhoz, hogy rábólintsanak Kasszás Erzsire a CBA-nál

Radnai Márk, a reklám rendezője mesél Kasszás Erzsi kalandos megszületéséről. Hankó Viktor kommunikációs szakember vendégbeszámolója a 8. Nagykereskedelmi és Gyártói Konferenciáról.

“Még mindig pusztító, tudom” – kezdte általános derültség közepette Radnai Márk, a Kasszás Erzsi főszereplésével készült CBA-reklámfilmek rendezője, miután a konferencián levetítették a szpotot.

Radnai a CBA-tól érkező megbízás, és sorozatos munkái előtt  egy progresszív színházi alkotói csoport, a 011 tagjaként kezdte pályáját. Fiataloknak akarták vonzóvá tenni a színházat, így például színre vitték Tarantino Kutyaszorítóban c. filmjét, egy rendhagyó helyszínen, az egykori rakétabázison, Zsámbékon. Önmagában ez még nem lett volna elég a sikerhez, kellett hozzá egy rendhagyó kampány is. Ebben ismert színészek hírbemondóként közölték, hogy kirabolták Andy Vajna házát, az elkövetők pedig leléptek az összes pénzzel és az akció után Zsámbékon találkoznak.

“Ilyen ötletekkel indultunk el. Aztán ebből a csapatból azóta van, aki Junior Príma-díjat kapott, van, akit Európai Filmdíjban részesült és olyan is akad, akit Emmy-díjra jelöltek a legjobb látványért.” A csapat aztán 3D mappinggel kezdett foglalkozni, ezt követték a gyermekekre szabott projektek, mint a Játékkészítő, az Álomutazó, illetve később a 12-14 éves korosztályt megcélzó netes sorozat, a Holnap tali.

“Ekkor jött a felkérés egy barátom által, aki kreatívigazgató volt egy reklámcégnél a CBA-s reklámra. Az volt az alaphelyzet, hogy nem túl jó márkamegítéléssel bírt a CBA. Hogyan indulhatnánk el innen fölfelé? Pont ekkor volt, hogy elmentünk megnézni a La La Land-et és arra gondoltunk, hogy miért is ne csináljunk egy musicalt arról, hogy miért jó egy boltban dolgozni. Szóval úgy döntöttünk 3 nappal a forgatás előtt, hogy elmegyünk a tulajdonoshoz és megpróbáljuk rávenni. Nagyjából egy üveg tequila után fel is vetettük a témát, hogy mi lenne, ha Balázs Andi énekelne arról, hogy milyen jó a bolt, közben pedig táncolna” – ám a válasz csupán annyi volt, hogy kizárt. Úgyhogy még tovább ittak, elfogyott az egész üveg, újra felvezették az ötletet, amire a válasz ezúttal már az volt, hogy “nem bánom”. Innen pedig minden felgyorsult: egy nap alatt megírták a zenét, a szöveget, a koreográfiát – illetve ez utóbbiak nagy részét ott helyben találták ki.

A forgatás után eltelt három hét, majd jött a szembesítés. “Leültünk megnézni az ügynökséggel, a tulajdonosokkal. Azt hittem, hogy mindenki fesztelenül nézi meg, közben jókat popcornozunk, meg röhögünk. Ehelyett elképesztő kuss volt. Megnéztük és teljes csönd. Körbenéztem, egyedül a producer mosolygott, a többiek halálra vált arccal figyeltek. A tulajdonos odafordult a saját kommunikációs szakembereihez, hogy mit szólnak. Nem mertek szólni semmit” – ám a szűk körű vetítést követően a film mégis kikerült a közönség elé.

“Én sem tudom eldönteni, hogy profizmus, vagy teljes dilettantizmus az, amit csináltunk. Az biztos, hogy sokat köszönhetünk az ösztöneinkenk, amelyek jó irányba vittek minket”.  Kasszás Erzsiből végül 25 ezer mémvideó született, a szereplőt behívták TV-műsorokba, sőt, még országjáró körutat is szerveztek, “amelyeken úgy jelent meg Erzsi, mint egy miniszter, aki lemegy vidékre. Hatalmas élmény volt látni, hogy mindenki takarítgatta és rendbe szedte a boltját a nagy eseményre” – mondta nevetve Radnai.

(kreativ.hu)

Share this post