Csődeljárás alá került Jamie Oliver étteremhálózata

Az eljárásban ugyan csak brit éttermek érintettek, de így is több mint ezer munkahely került veszélybe. Jamie Oliver kedden személyesen jelentette be, hogy kénytelen csődgondnokság alá helyezni vállalatát, amelynek pillére a kéttucatnyi éttermet működtető Jamie's Italian étteremhálózat. A csődeljárást várhatóan a KPMG könyvvizsgáló cég irányítja.

 

 

A fizetésképtelenség kizárólag brit éttermeket érint, ezt a cég marketingvezetője, Juhász Emese kérdésünkre megerősítette, illetve elmondta azt is, hogy a külföldi éttermekkel a cég elégedett, azok profitábilisak.

A problémás egységeket a Guardian listába szedve, név szerint is közli, hozzátéve, hogy bezárásukkal több mint 1300 ember veszítheti el az állását.

Jamie Oliver saját Twitter-oldalán azt írta: szeretné megköszönni a dolgozók és a beszállítók munkáját, akik minden erejükkel a sikerért dolgoztak, ő pedig nagyon szomorú a történtek miatt.

A Jamie’s Italian 2008-ban indult, de már tavaly majdnem csődbe ment, és csak az mentette meg, hogy Oliver személyes vagyonából fordított csaknem 14 millió fontot (4,9 milliárd forintot) az akkor még 37 étteremből álló hálózat életben tartására. A cég azóta bezárt 13 éttermet és 600 alkalmazottat elbocsátott, de az újabb csődhelyzet további 1300 állást veszélyeztet.

A Jamie’s Italian forgalma tavaly 11 százalékkal 101 millió fontra csökkent. Jamie Oliver a hálózat pénzügyi gondjait az ádáz piaci versennyel és a Brexit folyamatát övező, a fogyasztói hangulatot is megterhelő bizonytalansággal magyarázta. A cég adósságállománya tavaly meghaladta a 71 millió fontot (26,5 milliárd forint).

Forrás: HVG

Share this post