A világ legdrágább kávéját kóstolhatjuk a Cafe Freiben

Egyedülálló különlegességgel rukkolt elő a Cafe Frei Sopronban, miután bejelentették, hogy kávéházi kínálatukban elérhető a „macskás kávé”, a Kopi Luwak.

Múlt hét óta kapható a Cafe Frei soproni üzletében a világ legdrágább kávéja, a Kopi Luwak. A földkerekség legegzotikusabb kávéja a Nagy-Szunda-szigetekről származik. Furcsa történetét már a neve is jelzi: a Kopi indonéz nyelven kávét jelent, a Luwak pedig a közönséges pálmasodró (cibetmacska) neve. A pálmasodró nyersen fogyasztja el a kávébabot, amikor az még vörös színű. Csak a puha héját emészti meg, a többi áthalad bélrendszerén, majd az állat kiüríti. A különleges kávészemeket kereső dolgozók kézzel válogatják ki az aranyat érő végterméket az ürülékből.

A Kopi Luwak nem véletlenül drága, ugyanis évente kevesebb mint 200 kg-t állítanak elő belőle, ennek eredményeképpen 10 dkg nagyjából 14 ezer forintba kerül.

Mivel nagyon keveset sikerül kinyerni a cibetbmacskák ürülékéből, egyes termelők megpróbálják felgyorsítani a macerás előállítási folyamatot és mesterségesen megsokszorozni a kinyerhető mennyiséget.

Az elmúlt években éppen ezért meglehetősen sok botrány alakult ki a világ legdrágább kávéja körül, ugyanis a mohóbb termelők elkezdték befogni a macskákat, s ketrecben tartva tömték őket, amelybe rengeteg állat bele is halt. A Frei-franchise viszont maximálisan elhatárolódik ettől a módszertől: “Semmilyen formában nem tudunk ezekkel a módszerekkel azonosulni. Megbotránkozással szoktuk a híreket erről olvasni. Mi nem tenyésztett, ketrecben tartott cibetmacskák mesterséges és így hamis Kopi Luwak kávéját kínáljuk, hanem eredetigazolt, vadon összeszedett kávészemekből főzött kávét” – mondta a Világgazdaságnak Fodor Csaba Péter, a Cafe Frei Senior Franchise Relations Managere.

A four month old Luwak is tempted by some red coffee beans at the BAS Coffee plantation January 20, 2011 in Tapaksiring, Bali, Indonesia. The Luwak coffee is known as the most expensive coffee in the world because of the way the beans are processed and the limited supply. The Luwak is an Asian palm civet, which looks like a cross between a cat and a ferret. The civet climbs the coffee trees to find the best berries, eats them, and eventually the coffee beans come out in its stools as a complete bean. Coffee farmers then harvest the civet droppings and take the beans to a processing plant. Luwak coffee is produced mainly on the islands of Sumatra, Java, Bali and Sulawesi in the Indonesian Archipelago, and also in the Philippines.

Frei Tamáséknál tehát ellenőrzött forrásból származó, igaz Kopi Luwakot ihatunk, amivel azon kívül, hogy sajnos méregdrága, semmi gond nincs. Bio, természetes, környezettudatos kávé.

Vadon élő cibetmacskák gyomrát járta meg, és indiánok szedik a hegyekben, magasan, az erdőben.
S hogy miért pont Sopronban árulják ezt a kávét? Fodor Csaba Péter elmondása szerint, amikor évekkel ezelőtt egyszer már rövid ideig forgalomban volt a Kopi Luwak, a soproni üzlet még nem volt meg, így most az ottaniaknak akarnak kedveskedni, hogy ők is részt vehessenek ezen az ízutazáson.

További érdekességnek számít még, hogy bár egy csésze ebből az igazán ritka nedűből akár 9 ezer forintba kerül, a „Freiben” mindössze 3 ezer forintért juthatunk hozzá.

S hogy ez hogyan lehetséges?

“Mi ezt érdekességként, önköltési áron kínáljuk”

– mondta Fodor Csaba Péter. Hozzátette, hogy nem hasznot akarnak ezen, hiszen csak néhány napig lesz kóstolható.

„Inkább marketing akció, szeretnénk becsalogatni a soproni kávézónkba olyan vendégeket, akik esetleg még nem jártak az ottani Cafe Frei-ben” – fogalmazott a menedzser. Aki azonban szeretne ehhez a különleges ízélményhez jutni, siessen, ugyanis Frei Tamásék csak néhány kilót tudtak szerezni ebből az egyedülálló kávéból.

Jack Nicholson is ezt issza

A Kopi Luwak olyannyira híres, hogy több filmben is említésre került, mind közül a legnépszerűbb a Bakancslista című mozifilm egyik jelenete, ahol Jack Nicholson karakterét – aki kizárólag csak ezt a kávét hajlandó inni – felvilágosítja Morgan Freeman karaktere arról, hogy milyen úton-módon kerül a csészéjébe a világ legdrágább kávéja.

(Világgazdaság)

Share this post