A Meki magyar arca

Piacozni jó, piacozás közben bekapni néhány falatot még jobb. Az meg, ha az ételben lévő alapanyagok termelőivel is válthat néhány szót az ember evés közben, maga a gasztromennyország. Ennek megvalósítására vállalkozott a McDonald’s amikor szeptember 14-29. között 6 városban, 6 helyszínen a Meki Minőség Mustrán idézte meg a piacok hangulatát, ahol az érdeklődők megnézhették, kezükbe foghatták, vagy akár meg is kóstolhatták az étteremlánc termékeibe kerülő alapanyagokat, és ha kedvük szottyant, elbeszélgethettek a termelőkkel, beszállítókkal.

A budapesti helyszínen, a Nyugati téri Meki mögötti rögtönzött piacon sétálgatók közül sokan nem tudták, hogy az étteremlánc fogásaiban felhasznált alapanyagok jelentős része hazai termelőktől származik. Pedig így van, a csirkehús, a tojás, a hagyma, a méz, valamint a saláta, a koktél-paradicsom, a ketchup paradicsom, vagy a marhahús esetében is.

A rendezvényen készített fotóinkkal a hazai beszállítókat és termékeiket, a hazai hozzáadott értéket mutatjuk be.

A Chicken McNuggets alapanyaga filézett csirkemell, amit a Bárány család által vezetett kisvárdai Master Good csoport biztosít. A pultnál az egyik látogató megkérdezte, csirkebőr van-e a Nuggetsben. Nincsen, derült ki, mint ahogyan a McChicken szendvicsben, és az összes csirkehúst tartalmazó fogásban sem. A csirkemellett előbb leadarálják, formázzák, hőkezelik, majd kap egy tempura-panírt (ettől lesz kívül ropogós), aztán lefagyasztják. Így kerül az éttermekbe.
(Fotó: Ancsin Gabor / Képszerkesztőség)

   

Apró kis tasakokban adják a tea mellé, az ember nem is gondolná, hogy évente 5 tonna, vagyis 500 ezer tasak mézet szállít a cégnek a Mézes-kert 2002 Kft. A cég kizárólag magyar termelőktől vásárol, csomagol és értékesít 100 százalékban természetes, mindenféle adalék- és színezőanyagtól mentes mézet. Méghozzá vegyes virágmézet.
(Fotó: Ancsin Gabor / Képszerkesztőség)

A 89 magyarországi étteremben felhasznált marhahús egynegyedét, 600-800 tonna húst hazai gazdák által nevelt marhák adják. Az alapanyagot a Kovács Róbert vezette gyöngyösi Tendon Kft. szállítja az ausztriai feldolgozó üzembe. Az egyszerűségben rejlik a titok: a Meki szendvicseiben található marhahúspogácsa kizárólag, 100 százalékban darált marhahúsból készül.
(Fotó: Ancsin Gabor / Képszerkesztőség)

A marhahúspogácsa alapanyagát csakis kézi csontozással, az állat első negyedéből: nyak, lapocka, szegy, oldalas, hasaalja, nyerik. A marhahúspogácsa elkészítésekor semmilyen adalékanyagot, tartósítószert, mesterséges színezéket, vagy aromákat nem használnak. A hús-zsír arány a pogácsákban 80:20.
(Fotó: Kaszás Tamás / Képszerkesztőség)

A burgerpogácsák alapanyaga nem tartalmazhat semmiféle beazonosíthatatlan nyesedéket, húspépet. A gyártás során hűtött és fagyasztott marhahús keverékét használják, erre azért van szükség, hogy beállítsák a formázáshoz szükséges optimális hőmérsékletet. A kész húspogácsák ugyanolyan átmérőjűek, vastagok és tömegűek. A pogácsákat mínusz 18 fokra hűtik, és ezen a hőmérsékleten tartják egészen a megsütésükig. Semmilyen fűszert nem tartalmaznak, csak a kisütés után ízesítik őket, ekkor is csak csipetnyi só és bors keverékével.
(Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség)

Hagymában hagyományosan elég erős Magyarország, ezért a rendezvény látogatóit nem lepte meg, hogy a Big Macbe és sajtburgerbe kerülő vöröshagyma is hazai beszállítótól érkezik: Szeged környékéről, valamint Gorzsáról. A Mezőker Kft. 1500 termelővel együttműködve 28 éve látja el vöröshagymával a hazai étteremláncot, emellett egész Európában a McDonald’s egyik jelentős beszállítójaként tartják számon. A hagyma feldolgozott formában, szárítva érkezik az éttermekbe, és a víztartalma visszanyerését követően kerül a szendvicsekbe.
(Fotó: Ancsin Gabor / Képszerkesztőség)

A ketchupot, a többi szendvics szósszal – köztük a Big Mac szósszal, majonézzel, – együtt a kecskeméti székhelyű Univer Zrt. szállítja a Meki részére, mely az étteremlánc hazai megjelenésétől kezdve, immár 3 évtizede dolgozik együtt a lánccal. A cég által, partnerein keresztül az étteremláncnak beszállított sűrített paradicsom mennyisége évente 750-1300 tonna. Az Univernél kizárólag magyar termőhelyről származó paradicsomot, egyéb zöldségeket, valamint gyümölcsöket dolgoznak fel. A Szentkirály mellett elterülő 170 hektáros mintagazdaságban évente 4200 – 4500 tonna paradicsomot termelnek Kéri Tibor vezetésével.
(Fotó: Kaszás Tamás / Képszerkesztő / Képszerkesztőség)

A McDonald’s nem vesz át ketreces tartású tyúkoktól származó tojásokat, csakis mélyalmosat, vagy szabad tartásút. A cég előírása szerint az M-es és L-es méretűeket használják. A Capriovus Kft. a Meki kizárólagos tojásbeszállítója, több mint egy évtizede. Évente 3 millió darab mélyalmos tartásból származó tojással járul hozzá a McDonald’s reggeli termékeihez. A tojásokat fertőtlenítik mielőtt becsomagolnák és szállítanák. A cég vezetője, Dr. Németh Zoltán szabadalmaztatta azt az új, vegyszermentes, hőkezelésen alapuló fertőtlenítő eljárást, amit várhatóan a többi európai beszállító is átvesz majd.
(Fotó: Ancsin Gabor / Képszerkesztőség)

Magyarországon körülbelül harminc évvel ezelőtt kezdődött a salátaforradalom, az első McDonald’s megjelenésével. Ekkor jelent meg a jégsaláta, a madársaláta, a lollo rosso és a többi, melyek ma már hétköznapi zöldségeknek számítanak itthon is. Addig csak a tárolható növényeket fogyasztottuk, mint amilyen a káposzta, répa, cékla, hagyma. A salátát tavasztól őszig Becsey Zoltán termeli a Mekinek az Alföldön. Aztán amikor az időjárási viszonyok zordabbra fordulnak itthon, a cég délebbre fekvő európai országokból (pl. Spanyolországból, Franciaországból, Olaszországból, Törökországból) vásárolja a salátát és a paradicsomot.
(Fotó: Ancsin Gabor / Képszerkesztőség)

A Meki Minőség Mustra a nagy revelációkról is szólt. Sokan döbbentek rá, hogy az egyes alapanyagok külön-külön is finomak. A Mustra résztvevőit játszani is hívták a szervezők, ha valaki sikeresen kitöltött egy kvízt az alapanyagokról, Big Mac-re beváltható MacCoin kupont nyerhetett.
(Fotó: Ancsin Gabor / Képszerkesztőség)

A feldolgozóban előkészített és gondosan lefagyasztott csirkehúst az étteremben, közvetlenül fogyasztás előtt sütik készre. A Master Good baktalórántházai Baromficoop broiler-telepe 2016-ban, a csirkehús-beszállítók közül elsőként elnyerte a fenntarthatósági szempontok alapján legkiválóbb termelőknek adott McDonald’s Mintagazdaság minősítést. A Master Good évente 15 ezer tonna (!) csirkehúst szállít a Mekinek.
(Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség)

A baromfik takarmányozásánál nem használnak antibiotikumot, génmódosított alapanyagokat, hormonokat, sem egyéb hozamfokozókat. A McChicken húspogácsákat is csirkemellfilé darabokból formázzák, aztán pácolják és panírozzák fagyasztás előtt.
(Fotó: Ancsin Gabor / Képszerkesztőség)

Kevésbé ismert tény, hogy a koktélparadicsom igazi neve cseresznye-paradicsom. Az pedig még kevésbé, hogy itthon a Meki terjesztette el a cseresznye-paradicsom salátában történő felhasználását. Ebben jelentős szerepe volt Dr. Lóczi Jánosnak, aki a paradicsomok és cseresznye-paradicsomok szakértője, és áprilistól novemberig, közel 2 hektáron nevel paradicsomot.
(Fotó: Ancsin Gabor / Képszerkesztőség)

A kezdeti tétovázások után sokan kézbe vették, megszagolták és meg is kóstolták a terményeket, többen vásárolni is szerettek volna. Lóczi János paradicsomainak titka, hogy ő egyike azon kertészeknek, akik fűtött, fűtés nélküli fóliás, illetve üvegházas berendezésekben indította el a korai zöldség-hajtatást Magyarországon. A Lóczi család és vele együtt a Szentesi Gazdaszövetkezet a McDonald’s magyarországi megjelenésétől kezdve szállít zöldségeket az étteremláncnak. Termékeiket Szlovénia, Ausztria, Románia, Lengyelország, alkalmanként még Olaszország éttermeiben is fogyasztják.
(Fotó: Kaszás Tamás / Képszerkesztőség)

A termelők beszámolója szerint a McDonald’s előírásai, minőségi követelményei szigorúbbak, mint az európai uniós kritériumok. A szigor olyan nagy, hogy a cég a vetőmagtól a csomagolásig minden egyes munkafolyamatot több ponton is ellenőriz. Az étteremlánc ezeken túl minden apró részletre figyel, így az egyes gazdaságokban dolgozók munkahelyi körülményeit és elégedettségét is vizsgálja.
(Fotó: Kaszás Tamás / Képszerkesztőség)

Forrás:
Index
BRAND & CONTENT

A cikket a Brand & Content készítette a McDonald’s Magyarország megbízásából, nem az Index szerkesztősége.

 

Share this post