A jövő városa: hamarosan megnyílik Budapest első okos bevásárlóközpontja

A 21. századi városfejlesztésben különösen fontosak az intelligens épületek adta előnyök, az egy helyen megtalálható szolgáltatási és szórakozási lehetőségek, közösségi terek. Mutatjuk, melyek az okos várostervezés legfőbb pontjai, és hol épül az első okos pláza Budapesten.

A közlekedési és kommunikációs infrastruktúra globális fejlettségének eredményeként mára a világ szinte minden városa bekapcsolódott a világgazdaság vérkeringésébe. A nagyvárosok egyre erősödő versenyben hajtanak arra, hogy látható (közlekedési) és láthatatlan (kommunikációs) hálózatok csomópontjaiként, pénzügyi, fogyasztási és szórakoztató központokká váljanak. A város tehát értelmezhető akár egy különleges árucikként is, amely a települések piacán versenyez. Az eladandó termék maga a település, amely az általa kínált szolgáltatások, beruházási lehetőségek, a településen felhasználható kedvezmények, a környék, a kulturális turisztikai értékek összességét jelenti.

2050-re annyi ember él majd metropoliszokban, amennyi ma a teljes Föld lakossága. A legfontosabb kérdés e települések fejlődése kapcsán, hogy az emberiség képes-e harmóniában élni a Földdel, megérti-e a városai működését, azt, hogy mi a szerepe ezekben. A jövő metropoliszai által megoldandó feladatok között a közlekedés nehézségeit, a zsúfoltságot, a zöld területek hiányát, illetve a légszennyezést említették a legnagyobb arányban a magyar válaszadók egy, a Futureal-csoport és a TEDxDanubia által közösen szervezett rendezvényen. A helyzet komolyságát mutatja, hogy Európa lakosságának háromnegyede városlakó, és ez az arány a jövőben tovább emelkedik, ráadásul míg 1975-ben világszerte három város lépte túl a tízmilliós lakosságszámot, addigra ma már több mint 30 ilyen település található.

Ezek a metropoliszok azonban rengeteg energiát használnak, teret vesznek el a természettől. Erre jelent megoldást a városrészek átgondolt rehabilitációja, amely nem igényel új területet a városok terjeszkedésében. A Futureal-felmérésében a válaszadó résztvevők szerint a ma városainak legvonzóbb elemei az átfogó szolgáltatások, a szórakozási és kulturális lehetőségek széles köre, valamint a munkalehetőségek, illetve ennek megfelelően a városok, városrészek újjáéledésének legfőbb eszközeiként a közösségi, zöld terek és a modern infrastruktúra kialakítását, az okos megoldások bevezetését és az épületállomány modernizálását jelölték meg. A megkérdezettek többség úgy véli, hogy Budapest 30 éven belül okos várossá válhat, ebben a fejlődésben pedig az okos (köz)épületek jelentenek egy új lépcsőfokot.

Az okos megoldások valóban hathatós megoldás ígérnek a városok égető társadalmi, közlekedési, ingatlanfejlesztési, és technológiai kihívásaira, hiszen a felmérések szerint nem csak 30-40 százalékkal biztonságosabbá teszik a környezetet és lerövidítik az ingázást, de akár életet is menthetnek.

Mi is az az „okos város”?

Az okos város koncepciója túlmutat a hagyományos városlakó-szolgáltató kapcsolaton. Egyrészt ösztönzi a városi szereplőket, hogy aktív tagjai legyenek a városi közösségnek, például adjanak visszajelzést a szolgáltatások színvonaláról, utak állapotáról, így az okos városok vonzóbbá, élhetőbbé, fenntarthatóbbá válnak. Másrészt a közösségi szolgáltatók, hasonlóan a modern piaci szolgáltatókhoz, a szolgáltatás színvonalának növelésével párhuzamosan költséget is szeretnének csökkenteni.

Ma már szinte mindenki okostelefont hord a zsebében, egyre több ügyet intéznek az interneten, megállíthatatlanul terjed az e-kereskedelem, a közösségi média áthatja az életet, lassan a lakásokba is beköltöznek az okos eszközök – csak néhány a technológiai fejlődés és a digitalizálódás kézzelfogható példái közül. E hatások alól a városok és annak lakói sem vonhatják ki magukat, s ma már nem az a kérdés, hogy átalakítják-e a digitális technológiák a települések működését, ezáltal a kereskedelmet is, hanem hogy mikor és milyen mélységben.

A jövő intelligens városai nem képzelhetők el új generációs szolgáltatási központok nélkül. A bevásárlás és a szórakozás továbbra is életünk mindennapi részét képezik – ami változik, az a felhasználói élmény. Számost tanulmány készült arról, hogy miként változtatja meg az online kereskedelem térnyerése a vásárlói szokásokat, azonban ezek azt is kimutatták, hogy bár a változás tagadhatatlan, mégsem szorítja háttérbe a plázába járást. Egy brit kiskereskedelmi felmérés szerint a bevásárlóközpontban a vásárlók 95 százaléka véli úgy, hogy minden kívánt árut megtalál. Arra kérdésre, hogy ugyanezeket a termékeket online is megvásárolhatta volna, a válaszadók 77 százaléka nemmel válaszolt. A kiskereskedők számára kedvező adat, hogy interneten a legnagyobb értékben vásárlók a plázákban átlagosan 6 fonttal (2400 Ft) többet költenek. Mindeközben jól kivehető trend, hogy az online és offline vásárlás egymást kiegészítve fog még élvezetesebb „shopping-élményt” nyújtani.

(hvg.hu)

 

Share this post