A franchise helyzete Kínában

Mire készüljön fel az a hálózat aki Ázsiában kíván terjeszkedni?

A franchise szektor komoly növekedést mutatott az elmúlt évtizedben, a 100 legnagyobb hálózat számai rekordokat döntöttek 2015-ben, először érték el a 63 milliárd dollárt, ezt azonban visszaesés követte 2017-re.

2019 elejére 4,368 hálózat regisztrálta magát, de a nem hivatalos adatok 4,500-nál többet tartanak számon. Ez több mint 400,000 egységet jelent a piacon ami a világon az egyik legnagyobb.

Átlagosan 90 egység tartozik egy hálózathoz, ami a nyugat-európai országokhoz, vagy az Egyesült Államokhoz képest nagyon kevésnek számít.

A franchise üzletek bevételének visszaesése ellenére a vásárlók száma folyamatosan növekszik, a kínai GDP évente 6-7%-ot emelkedik, a fogyasztás több mint 10%-os ugrást mutat évente. Ez főleg a fogyasztói társadalom kialakulásának a következménye.

A befektetőknek nagy lehetőség Kína, a vásárlók a külföldi brandeket preferálják, de a nagy mennyiségű vásárló nagyon heterogén piacot alkot.

A fogyasztók három jellegzetességét lehet kiemelni: a felső-közép osztályt, ők többségében, drága, magas minőségű szolgáltatásokat veszenek igénybe, mint például az utazás és szórakoztatás.

Az új fiatal vásárlókat, akinek az igényei gyorsan változnak, egyedi, jellegzetes vagy testreszabott termékek és szolgáltatásokra keresnek.

A kínai fogyasztók nagy előnyben részesítik az integrált digitális vásárlási élményeket, az online vásárlást, az új technológiák szélesebb körű hozzáférése miatt.

A hálózatok többféle módot választanak a kínai piacra való belépéshez, néhányan mint befektetők, vagy exportőrök, beszerzők, vagy franchise hálózat építők jelennek meg. A franchise lehetővé teszi a átvevők számára, hogy használják üzleti modellt, márkát, know-how-t, szellemi tulajdont. Bevezethessék a márkás termékeket és szolgáltatásokat a kínai piacon, franchise díjak  ellenében.

A franchise lehetővé teszi a rendszergazda számára, hogy kevesebb pénzt fektessen be, és felhasználja a franchise partnerek helyi ismereteit.

A KFC 1980-ban, a McDonald’s 1990-ben lépett be kínai piacra, de egyikük sem rögtön franchise-ban kezdte a terjeszkedést. A KFC 1992-ben kezdte meg a kisebb városokban franchise üzletek nyitását, és jelenleg 6000 egységgel rendelkezik Kínában, több mint kétszerese a McDonalds-nak, akik 2004-ben kezdték el Kínában a franchise expanziót.

 

Cikkünket hamarosan folytatjuk.

Share this post