A franchise kézikönyv (illetve általában kézikönyvek) egy franchise rendszer legfontosabb tartalmi háttere. Jogi és üzleti értelemben a franchise szerződés mellett a franchise kézikönyv biztosítja az átadó és átvevő közötti hozzsú távú, gördülékeny üzleti kapcsolatot.

A franchise kézikönyv célja

A franchise kézikönyv célja, hogy az átvevő számára egyértelmű, könnyen követhető, írásos formában mutassa be az átadó már bevált, működő üzleti folyamatait.

Egy jó kézikönyvet úgy kell elképzelni, hogy az abban leírtak alapján akár egy teljesen hozzá nem értő személy is képes átvevőként a franchise üzletet beindítani és működtetni. Mindezt oly módon, hogy nem csak nyereséges, de üzleti folyamatait tekintve – jó értelemben – az átadó pontos mása lesz, az ő általa már kikísérletezett és bevált folyamatokat egy az egyben képes alkalmazni.

A jól megírt franchise kézikönyvek az átadó számára biztosítják, hogy kialakított üzleti koncepciója, know-how-ja hibátlanul és hiánytalanul kerül működtetésre az egyes átvevők esetében.

A franchise kézikönyvek fajtái

Minden franchise rendszer esetében a franchise rendszergazda egyéni döntése, hogy üzleti folyamatait milyen kézikönyvek formájában tudja a legjobban átadni az átvevőknek.

  • működési vagy üzletviteli kézikönyv a franchise rendszer működését, az átvevő által működtetett egység üzleti folyamatait, feladatait és kötelességeit mutatja be. Mint ilyen, elválaszthatatlan kelléke minden franchise megállapodásnak.
  • Az arculati kézikönyv a franchise rendszer tagjai által kötelezően alkalmazandó arculati elemeket tartalmazza.
  • marketing kézikönyv a franchise átvevő számára a marketing folyamatokat mutatja be és szabályozza.

A fentieket figyelembe véve kiemelkedőenb fontos, hogy minden franchise kézikönyv a legnagyobb körültekintéssel és részletességgel legyen megfogalmazva, és minden esetben az aktuális, legfrissebb üzleti folyamatokat tükrözze. Felületesen összeállított kézikönyvek szinte bizonyosan egy franchise rendszer életképtelenségét vetítik előre.

Szívesen állunk rendelkezésére, ha meglévő vagy kialakítás alatt álló franchise kézikönyvével kapcsolatban tanácsadásra, véleményezésre van szüksége!