Bejött a magyar Meki megvásárlása a Market Zrt. alapító-vezérigazgatójának

Jelentősen növelte árbevételét és adózott eredményét is a McDonald's Kft., amelyet idén megvásárolt a Garancsi István féle Market Zrt.-ből ismert Scheer Sándor.

A magyar McDonald’s 2018-ban 33,97 milliárdos árbevételt, és 4,48 milliárdos adózott eredményt könyvelt el, vagyis jobban teljesített, mint tavaly előtt, amikor 27,6 milliárd forint mellett 2,9 milliárd forint lett az adózás után megmaradt profit. A McDonald’s franchise-rendszerben működik alapvetően, de a nemzetközi trendeknek némileg ellentmondóan Magyarországon sok saját éttermük maradt meg – közel a Mekik felét a McDonald’s kft. üzemelteti. Ezért az árbevétel nagy részét itthon a saját üzletek forgalma adja.

Scheer Sándor, a Market Zrt. elnök-vezérigazgatója február vége óta a Leones QSR Kft. nevű cégén keresztül birtokolja a céget, így az idei évben már őt gazdagíthatja a kft. saját tulajdonú éttermeiből és a franchise-partnerektől befolyó profitja. Ha az emelkedő trend nem törik meg, elég jó üzletet csinált.

Ugyanakkor az e-beszámolók honlapon szintén elérhető, májusi keltezésű alapítói határozatából kiderül, hogy a tavalyi szép eredmény ellenére most még nem vesz ki pénzt a cégből Scheer. A dokumentumban az áll, hogy a részvényesek úgy határoztak, 4,23 milliárd forintot osztalékként kifizetnek, de ez az összeg teljes egészében a McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft.-vel szemben fennálló 13 millió euró nagyságú kölcsön tőkéje és kamatai törlesztésére megy el.  Az adózott eredményből fennmaradó 217,3 millió forintot pedig az eredménytartalékába helyezik.

Share this post